Zoekt u de hulp van een scheidingsnotaris?
Stellen die in onderling overleg en goede harmonie uit elkaar gaan, kiezen vaak voor een scheidingsnotaris. De notaris begeleidt niet alleen de scheiding, maar ook zaken omtrent alimentatie, het pensioen de verdeling van inboedel en vermogen. Indien jullie gezamenlijk een woning bezitten, zal de notaris jullie tevens helpen bij alles betreffende de verdeling van het huis.
Hoe werkt een notaris?
Wanneer jullie besloten hebben om te scheiden onder begeleiding van een scheidingsnotaris, zal deze ervoor zorgen dat er een evenwichtige overeenkomst tot stand wordt gebracht. Een scheidingsnotaris is te allen tijde onpartijdig en deskundig op het gebied van onder andere hypotheken, woningen, erf- en familierecht en fiscale zaken rondom een eigen bedrijf.
Ook als je niet gehuwd bent en jij en jouw (ex-)partner besluiten na een periode van samenwonen uit elkaar te gaan, kun je terecht bij de scheidingsnotaris voor advies over bijvoorbeeld kinderalimentatie of de gezamenlijke woning.
Wat gebeurt er bij een notaris?
De notaris maakt samen met jullie afspraken over zaken omtrent de scheiding. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Deze notariële akte wordt door jullie beide getekend ten overstaan van de notaris en heeft dezelfde rechtskracht als een beschikking van de rechter. Tot slot verzorgt de scheidingsnotaris de formele beëindiging van het huwelijk. Jullie hoeven dus niet zelf naar de rechtbank. Met andere woorden, de scheidingsnotaris regelt alles omtrent jullie scheiding onder één dak en dat is zowel efficiënt als kostenbesparend.
Het verschil tussen een notaris en een mediator
Waar een mediator enkel het voortraject van de echtscheiding in goede banen leidt, ondersteunt de scheidingsnotaris op alle vlakken van de scheiding. Van het bemiddelen bij en opstellen van een echtscheidingsconvenant tot het aanvragen van de scheiding en het bijbehorende natraject. Verder hebben alle aan ons gelieerde notarissen naast notariële kennis ook geleerd om te gaan met de vele emoties die bij een scheiding komen kijken.
Het verschil tussen een notaris en een advocaat
Het belangrijkste verschil tussen een scheidingsnotaris en de advocaat, is dat de advocaat doorgaans partijdig is, waar de notaris juist onpartijdig is. Als jullie besluiten een scheidingsnotaris in de arm te nemen dienen jullie over alle facetten van de scheiding gelijkgestemd te zijn om samen in harmonie de scheiding af te handelen.
Wanneer ga je niet naar een scheidingsnotaris? Indien één van de partijen niet wil meewerken dan is er de mogelijkheid om ieder een eigen advocaat in te schakelen die voor de persoonlijk belangen van de cliënt opkomt.
Wat kost een notaris?
De notaristarieven zijn vrij; elke notaris mag zelf het uurtarief bepalen. De gestelde uurprijs en het aantal contacturen bepalen de uiteindelijke kosten. Gezien zowel het voortraject als de uitvoerende werkzaamheden door de notaris worden verricht, duurt de procedure over het algemeen korter en wordt er bespaart op kosten van een tweede adviseur. Daarnaast kun je bij de scheidingsnotaris vaak kosteloos terecht voor een eerste adviesgesprek.