Samen verder
Samen verder
Er komt een moment dat je samen besluit een volgende stap te zetten in je relatie. In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen, maar ze kunnen ook een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract sluiten. Ook is het mogelijk om te gaan samenwonen zonder officieel iets te regelen.
Naast dat deze beslissing om te gaan samenleven waarschijnlijk praktische gevolgen heeft en er veel geregeld moet worden, zijn er als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat ook nog andere gevolgen. Waarschijnlijk weet je dat het huwelijk (en het geregistreerd partnerschap) juridische en financiële gevolgen heeft. Zo trouwt men volgens de wet sinds 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat (bijna) alle bezittingen en alle schulden die ogenschijnlijk slechts één van beiden tijdens het huwelijk verkrijgen van jullie beiden zijn. In bepaalde gevallen is dat misschien ook hoe het beoogd wordt door partners. Maar het kan erg vervelend zijn bij een faillissement als één van beiden ondernemer is. Want bij een faillissement van een eigen onderneming is het niet gewenst dat schuldeisers overal aan kunnen komen zoals het gezamenlijke bezit. Daar zijn afspraken over te maken. Ook heeft het huwelijk gevolgen voor ieders pensioen. Partners krijgen een zorgplicht naar elkaar toe. En bij een scheiding wordt (bijna) alles dat de echtgenoten tijdens het huwelijk hebben verkregen door tweeën gedeeld.
Voor samenwoners is er in de wet juist heel weinig geregeld. Door samen te gaan wonen ontstaan er geen rechten en plichten. Er ontstaat bijvoorbeeld geen automatische (beperkte) gemeenschap van goederen en partners zijn bij overlijden ook geen erfgenaam van elkaar. Alleen wat jullie samen verkrijgen is gezamenlijk bezit. Eigen bezittingen en schulden blijven persoonlijk. Wat betekent dat als één van beiden overlijdt? Of als jullie toch uit elkaar gaan? Vaak willen partners elkaar toch goed achterlaten.
Misschien zijn de juridische en financiële gevolgen niet iets waar je nu mee bezig bent of mee bezig wilt zijn. Misschien overheerst de gedachte dat het allemaal in de wet vast goed geregeld is. Maar misschien vraag je je ook af of het anders kan.
En dat kan! En wel door het maken van huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingscontract. Bijvoorbeeld in de vorm van prenups. Dit zijn specifieke afspraken tussen jullie beiden. Ze geven duidelijkheid over de verwachtingen van elkaar en de relatie en welke concrete afspraken er in dat licht gemaakt worden. Ze betreffen de door jullie gewenste uitwerking van de juridische en zakelijke gevolgen van de gekozen samenlevingsvorm.