Zoekt u de hulp van een scheidingsadvocaat?
Tijdens vrijwel elk echtscheidingsproces is een scheidingsadvocaat essentieel. Een advocaat is namelijk de enige die jullie scheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Enkel bij ontbinding van geregistreerd partnerschap, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn, is het niet verplicht een advocaat in te schakelen. Op welk moment in het scheidingsproces je een advocaat inschakelt, is aan jou. Het hangt er ook vanaf of je wel of niet kiest voor mediation. Let erop dat je kiest voor een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht.
Wat doet een scheidingsadvocaat?
Als jullie er niet samen uitkomen en er niet gekozen wordt voor mediation, kun je een advocaat inschakelen. De advocaat is partijdig en komt dus op voor persoonlijke belangen. Een gespecialiseerde familierechtadvocaat heeft ook oog voor de belangen van de kinderen. De advocaat geeft juridisch advies en schat de kansen, risico’s en kosten van een procedure in.
In eerste instantie probeert een advocaat afspraken en regelingen te treffen met de advocaat van je (ex-)partner. Er wordt vaak met zijn vieren gesproken over een minnelijke regeling (een ‘viergesprek’). Vervolgens wordt de scheiding gezamenlijk aangevraagd bij de rechter. De onderwerpen waarop jullie advocaten geen overeenstemming vinden, worden voorgelegd aan de rechter; hierover zullen jullie advocaten optreden in ieders belang. Tijdens de zitting voert de advocaat het woord en zorgt voor begeleiding gedurende het gehele proces.
Redenen om wel of niet voor een advocaat te kiezen
Een scheiding regelen via een eigen advocaat duurt vaak langer dan wanneer je kiest voor een mediator. Echter, in sommige gevallen is mediation niet mogelijk en is het nodig om voor een advocaat te kiezen. Daarnaast is in specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een eigen bedrijf of als er grote vermogens aanwezig zijn, aan te raden om de hulp van een advocaat in te schakelen. Tussenkomst van een advocaat is hoe dan ook nodig om het echtscheidingsconvenant te laten bekrachtigen door de Rechtbank. Ook bij mediation. Een advocaat-mediator dient zelf het verzoekschrift in en vraagt de rechtbank het echtscheidingsconvenant op te nemen in de beschikking. Andere mediators of scheidingsnotarissen schakelen een advocaat in om de door hen gemaakte echtscheidingsconvenanten te laten bekrachtigen door de rechtbank.
Het verschil tussen een mediator en advocaat
Je kiest voor mediation als je beiden in goed overleg uit elkaar wilt gaan. De mediator begeleidt de onderhandelingen en gaat samen met jullie op zoek naar oplossingen. Jullie maken zelf keuzes. Een mediator kan jullie geen advies geven tijdens de mediation over de maken keuzes. In tegenstelling tot een mediator is een persoonlijke advocaat partijdig en is er meestal geen mogelijkheid tot direct overleg of communicatie met jouw (ex-)partner. Hierdoor kun je zelf geen afspraken maken met jouw partner. Er is in deze gevallen vaak sprake van langere juridische trajecten.
Collaborative divorce
Deze vorm van scheiden bestaat sinds ongeveer tien jaar in Nederland en wordt ook wel overlegscheiding genoemd. In deze situatie staan jullie niet tegenover elkaar, maar naast elkaar, net als bij mediation. Het grootste verschil met mediation is dat jij en je partner bij een overlegscheiding afspreken niet naar de rechter te gaan. Het doel is een regeling op maat te treffen. In dit proces worden jullie ondersteund door een eigen advocaat. Aan dit team van advocaten kunnen andere deskundigen worden toegevoegd, zoals een coach en/of een financieel deskundige.
Kosten advocaat
De kosten van een advocaat zijn gemiddeld 150 tot 300 euro per uur (exclusief BTW en kantoorkosten). Bij een ingewikkelde scheiding maakt een advocaat veel uren en kunnen de kosten al snel oplopen. Daarnaast moet je er in sommige gevallen rekening mee houden dat de kosten van een accountant of andere financieel adviseur hier nog bijkomen. Denk hierbij aan dezelfde tarieven als een advocaat. Verder moet je altijd griffierecht betalen wanneer je een procedure voert bij de rechtbank. In 2020 is dat € 297 per persoon.