Waarom kies je voor huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingscontract?
Gezamenlijke afspraken over de juridische en financiële gevolgen van jullie samenwonen, huwelijk of geregistreerd partnerschap lijken misschien niet nodig.
Maar ook al wil je er niet bij stilstaan, stel dat er toch een einde aan het samenzijn komt. Dan wil je het voor beiden, en eventuele kinderen, goed geregeld hebben.
Door het maken van huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingscontract in de vorm van prenups wordt er met het oog op het belang van de relatie gekeken naar de zakelijke en juridische gevolgen van die relatie en hoe jullie die weer willen geven. Er wordt gekeken naar hoe het op grond van beider verwachtingen en wensen geregeld moet zijn als alles goed gaat, maar ook hoe het geregeld moet zijn als het niet loopt zoals gewild bijvoorbeeld door echtscheiding, overlijden of faillissement. Behoeften, zorgen, wensen en verwachtingen worden besproken en gelden als uitgangspunt voor de prenups. En door hier goed over te praten samen, geeft dat een stevige basis voor de relatie én komen jullie niet snel voor verrassingen te staan.
Op internet staan veel lijstjes die opsommen voor wie gezamenlijke afspraken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld:
- als de één aanzienlijk meer verdient dan de ander;
- als een van de partners (of beiden) graag financieel onafhankelijk wil blijven;
- als een van de partners (of beiden) zakelijke risico’s loopt;
- als jullie grote erfenissen en schenkingen kunnen verwachten;
- als één van de partners eigen vermogen heeft en
- als er kinderen zijn uit een eerdere relatie.
Maar ook als jullie situatie niet in het lijstje voorkomt, kan het goed en prettig zijn om tóch dingen af te spreken. Lees waarom Emma & Frank, Els & Tom en Monique & Reinout kozen voor prenups.
Wat kun je afspreken in huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingsovereenkomst?
Je kunt de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of het samenlevingscontract zo uitgebreid maken als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over schulden, eigen vermogen, pensioen, erfenissen en schenkingen, partneralimentatie en de zorg voor de kinderen.
Het belangrijkste is dat je praat over alles wat voor jullie belangrijk is!
Jullie kunnen er toe besluiten om met z’n tweeën te praten of je kan samen gaan praten met een specialist die ervaring heeft met huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden en een samenlevingsovereenkomst. Want zelfs als je heel goed met elkaar kunt praten, kan een premarital mediator heel nuttig zijn.
Een Premarital mediator
Premarital mediators zijn vaak notaris, advocaat en/of mediator. Vaak denken mensen dat je pas een mediator inschakelt als er iets misgaat. Maar deze specialisten kunnen ook juist helpen voorkómen dat er iets misgaat. Vooral als het over complexe zaken gaat, is het prettig te praten met iemand die geen belang heeft bij jullie afspraken. En soms kan het ook lastig zijn om te praten over de verdeling van inkomens en eigen vermogens. De premarital mediator creëert een veilige omgeving waarin je alles kunt bespreken. Niets is gek of fout. De premarital mediator weet welke zaken je kunt regelen in de voorwaarden en welke vragen een antwoord nodig hebben. Hij of zij neemt rustig de tijd om naar jullie verhaal te luisteren, vraagt door en vat samen, kan voorbeelden aanhalen, heeft ervaring en weet hoe de wet in elkaar zit. Gesprekken met een specialist zijn voor jullie een handige controle. Snap je alles? Zijn er nog zaken die je wilt bespreken, maar waar je zelf nog niet aan gedacht had? Hoe doen anderen dit?
Vervolgens kan de premarital mediator jullie helpen bij het opstellen van de prenups en legt hij of zij jullie altijd een conceptovereenkomst voor voordat de prenups definitief zijn. Zo kun je zelf nog eens controleren of alles klopt. Soms stelt de specialist nog wat extra vragen om er zeker van te zijn dat jullie alles begrijpen.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat jullie er tijdens een eerste intakegesprek achter komen dat jullie geen nadere afspraken willen maken die afwijken van wat er in de wet is geregeld. Of dat jullie als samenwoners niets extra’s willen regelen. Dan kunnen jullie alsnog in gemeenschap van goederen trouwen of samenwonen zonder samenlevingscontract. Jullie weten nu in ieder geval beiden dat dit een doordachte keuze is die jullie gemaakt hebben.
Zelf doen
Er zijn allerlei handboeken op de markt die je helpen zelf prenups op te stellen. En uiteraard kun je daarmee ook een heel eind komen. Waar je goed over na moet denken is of dat ook bij je past. Ben jij iemand die de tijd neemt een ingewikkeld handboek door te nemen? Of sla je ook wel eens passages over die te saai of te moeilijk zijn? Dat is niets om je voor te schamen, maar het is wel belangrijk dat je daar eerlijk over bent. Jij en je partner verdienen goede en complete prenups, zodat jullie later niet voor vervelende en kostbare verrassingen komen te staan. Een mediator licht zaken toe als je ze niet snapt. Een boek laat het aan jullie zelf over alles te snappen.
Hoe ziet een prenupstraject, ook wel premarital mediation, er ongeveer uit?
Elk traject is weer anders, maar wat het belangrijkste is, is dat jullie alles bespreken wat belangrijk voor jullie kan zijn. In het eerste gesprek, dat ongeveer een uur duurt, maken jullie kennis met de specialist en is er ruimte om over en weer vragen te stellen. Soms hebben jullie voor dit gesprek al een vragenlijst thuis ontvangen. Het eerste gesprek is zowel voor de specialist als voor jullie van belang. Beide partijen komen er door dit gesprek achter of een traject zinvol is. Lees hier de stap-voor-stapuitleg van wijlen mediator Louis Zonnenberg, één van de grondleggers van premarital mediation en voormalig bestuurslid van Stichting Prenups.
Ook later kun je nog prenups maken
Wist je trouwens dat je ook tijdens het samenwonen, je huwelijk of geregistreerd partnerschap nog afspraken kunt maken met elkaar? Ook daarbij helpt de prenupsmediator je graag.